Nowoczesne linie technologiczne mogą w dużym stopniu zautomatyzować procesy produkcyjne w wielu branżach.
Dobrym przykładem jest branża spożywcza, gdzie wytwarzanych jest wiele produktów, można zatem wykorzystać linie automatyczne do produkcji pieczywa, może być to chleb, bułki, czy też bagietki. Wykorzystywane są także linie do produkcji ciasta francuskiego, ciastek czy też słodyczy.
Linia do produktów francuskich
Możliwość zautomatyzowania produkcji to oszczędność czasu, linie produkcyjne może obsługiwać mała ilość pracowników, dzięki temu otrzymujemy także dużą powtarzalność, produkty będą tej samej wagi, o tych samych właściwościach. Dzięki temu wypiekanie ciasta będzie łatwiejszym procesem. Linie produkcyjne mogą składać się z różnych modułów, w zależności od potrzeb, będzie to przykładowo podajnik ciasta, urządzenie które formuje kształt, urządzenia przecinające, odbierające pozostałości ciasta do ponownego przetworzenia. Mogą być to również różnego typu mieszalniki, które ulokowane w pobliżu linii produkcyjnej będą wytwarzały na bieżąco ciasto.
Wykorzystywane są także różne dozowniki, które mogą obsługiwać gęste półprodukty, ciasto wykorzystywane w branży spożywczej, mieszalnik może bardzo dokładnie dobrać składniki, przykładowo mąkę, wodę, różnego rodzaju dodatki, aby otrzymać ciasto odpowiedniej konsystencji. Linie automatyczne pozwalają na wprowadzenie wielu ustawień spersonalizowanych, możemy zaprogramować różne ustawienia, które szybko zmienimy w zależności od produkowanych artykułów spożywczych. Linie można odpowiednio kalibrować, ustawiać prędkość podajników, kontrolować za pomocą czujników nawilżenie, dozowanie czy też docinanie przy pomocy specjalnych noży. Pracownicy zajmujący się obsługą muszą dostarczać jedynie półprodukty, mogą posłużyć do tego wygodne pojemniki, z których następnie będą przechodziły do mieszalników, a następnie trafią na stół, gdzie zostaną podane do kolejnych etapów.
Branża spożywcza korzysta z takich rozwiązań jak linia do produktów francuskich, mogą być to ciasta, możemy ustalić grubość, wielkość ciast. Dostępne są noże tnące o różnych kształtach, możemy przykładowo przygotować ciasta okrągłe. Pozostałości, które zostaną pod docięciu, można automatycznie przekazywać do ponownego wykorzystania, dzięki temu możemy optymalnie wykorzystać dostępne półprodukty.